
Ryggbiff med egengjorda kroketter, rödvinsås och sparris
Ingredienser (för 2 personer):
För kroketterna:
- 400 g mjölpotatis
- 50 g Västerbottenost (riven)
- 1 msk färsk oregano (finhackad)
- 1 msk färsk persilja (finhackad)
- 1 tesked svartpeppar
- 1 ägg
- Ströbröd (för panering)
- Smör (att steka i, om du vill smörsteka innan fritering)
För ryggbiffen:
- 2 ryggbiffar (ca 200 g per biff)
- Smör (att steka i)
- Salt och svartpeppar (efter smak)
För rödvinssåsen:
- 1 dl rödvin
- 0.5 dl grädde
- 1 liten schalottenlök (finhackad)
- 1 tesked smör
- 1 msk soja
- 0.5 tesked socker
- Salt och svartpeppar (efter smak)
För sparrisen:
- 1 bunt sparris
- Smör (att steka i)
- Salt (efter smak)
Instruktioner:
1. Förbered kroketterna:
- Skala och koka mjölpotatisen i lättsaltat vatten tills den är mjuk (ca 20 minuter). Låt potatisen rinna av ordentligt och ånga av över värme så att all fukt försvinner.
- Mosa den kokta potatisen tills den är helt slät.
- Blanda i riven Västerbottenost, hackad oregano, hackad persilja och svartpeppar. Rör om tills alla ingredienser är väl blandade.
- Tillsätt ägget och blanda noggrant tills du får en fast och sammanhängande massa.
- Forma blandningen till små bollar (ca 2-3 cm i diameter).
- Rulla bollarna i ströbröd så att de är helt täckta.
- Hetta upp olja i en gryta eller fritös till ca 180°C och fritera kroketterna tills de är gyllenbruna och krispiga (ca 3-4 minuter). Ta upp dem och låt rinna av på ett papper.
2. Tillaga ryggbiffen:
- Krydda ryggbiffarna med salt och svartpeppar på båda sidor.
- Hetta upp en panna med lite smör. Stek biffarna på hög värme i 2-3 minuter per sida för medium rare, eller längre om du vill ha dem mer genomstekta.
- Ta bort biffarna från pannan och låt dem vila i några minuter.
3. Förbered rödvinssåsen:
- I samma panna som du stekte biffarna, smält en tesked smör på medelhög värme.
- Fräs den hackade schalottenlöken tills den blir mjuk och genomskinlig (ca 3-4 minuter).
- Tillsätt rödvinet och låt det koka ner tills hälften av vätskan återstår (ca 5-7 minuter).
- Häll i grädden, soja och socker. Låt såsen småkoka i 5 minuter tills den tjocknar.
- Smaka av med salt och peppar. Sila gärna såsen om du vill ha en slätare konsistens.
4. Förbered sparrisen:
- Skär bort den träiga delen av sparrisen och koka eller stek dem i lite smör i en panna tills de är al dente (ca 3-4 minuter för kokning eller 5 minuter för stekning).
Förberedelsetid: 30 minuter
Tillagningstid: 30 minuter
Svårighetsgrad: medel (lagom utmaning med fritering och sås)