Ryggbiff med egengjorda kroketter, rödvinsås och sparris

Ryggbiff med egengjorda kroketter, rödvinsås och sparris

Ingredienser (för 2 personer):

För kroketterna:

  • 400 g mjölpotatis
  • 50 g Västerbottenost (riven)
  • 1 msk färsk oregano (finhackad)
  • 1 msk färsk persilja (finhackad)
  • 1 tesked svartpeppar
  • 1 ägg
  • Ströbröd (för panering)
  • Smör (att steka i, om du vill smörsteka innan fritering)

För ryggbiffen:

  • 2 ryggbiffar (ca 200 g per biff)
  • Smör (att steka i)
  • Salt och svartpeppar (efter smak)

För rödvinssåsen:

  • 1 dl rödvin
  • 0.5 dl grädde
  • 1 liten schalottenlök (finhackad)
  • 1 tesked smör
  • 1 msk soja
  • 0.5 tesked socker
  • Salt och svartpeppar (efter smak)

För sparrisen:

  • 1 bunt sparris
  • Smör (att steka i)
  • Salt (efter smak)

Instruktioner:

1. Förbered kroketterna:

  1. Skala och koka mjölpotatisen i lättsaltat vatten tills den är mjuk (ca 20 minuter). Låt potatisen rinna av ordentligt och ånga av över värme så att all fukt försvinner.
  2. Mosa den kokta potatisen tills den är helt slät.
  3. Blanda i riven Västerbottenost, hackad oregano, hackad persilja och svartpeppar. Rör om tills alla ingredienser är väl blandade.
  4. Tillsätt ägget och blanda noggrant tills du får en fast och sammanhängande massa.
  5. Forma blandningen till små bollar (ca 2-3 cm i diameter).
  6. Rulla bollarna i ströbröd så att de är helt täckta.
  7. Hetta upp olja i en gryta eller fritös till ca 180°C och fritera kroketterna tills de är gyllenbruna och krispiga (ca 3-4 minuter). Ta upp dem och låt rinna av på ett papper.

2. Tillaga ryggbiffen:

  1. Krydda ryggbiffarna med salt och svartpeppar på båda sidor.
  2. Hetta upp en panna med lite smör. Stek biffarna på hög värme i 2-3 minuter per sida för medium rare, eller längre om du vill ha dem mer genomstekta.
  3. Ta bort biffarna från pannan och låt dem vila i några minuter.

3. Förbered rödvinssåsen:

  1. I samma panna som du stekte biffarna, smält en tesked smör på medelhög värme.
  2. Fräs den hackade schalottenlöken tills den blir mjuk och genomskinlig (ca 3-4 minuter).
  3. Tillsätt rödvinet och låt det koka ner tills hälften av vätskan återstår (ca 5-7 minuter).
  4. Häll i grädden, soja och socker. Låt såsen småkoka i 5 minuter tills den tjocknar.
  5. Smaka av med salt och peppar. Sila gärna såsen om du vill ha en slätare konsistens.

4. Förbered sparrisen:

  1. Skär bort den träiga delen av sparrisen och koka eller stek dem i lite smör i en panna tills de är al dente (ca 3-4 minuter för kokning eller 5 minuter för stekning).

Förberedelsetid: 30 minuter
Tillagningstid: 30 minuter
Svårighetsgrad: medel (lagom utmaning med fritering och sås)

Tillbaka till blogg